RTV Purmerend.nl

Vier jaar cel geëist tegen dronken bestuurder die Purmerendse doodreed

De officier van justitie heeft vier jaar celstraf geëist tegen de 21-jarige Mick F. uit Purmerend. Hij wordt ervan verdacht dat hij op 23 juli 2021 een ongeluk heeft veroorzaakt waarbij de 28-jarige Purmerendse Roshita Borgsteede overleed. De verdachte zat toen samen met een jongen van 15 en een man van 20 in de auto. F. wordt onder meer zwaar aangerekend dat hij ongeveer zeventig kilometer te hard reed, te veel alcohol in zijn bloed had en na het dodelijke ongeval wegliep van de plaats delict.

"Als je je aan de verkeersregels had gehouden was zij niet dood geweest." Het zijn de indringende woorden van de officier van justitie die donderdag in de rechtszaal klinken. "De klap moet enorm zijn geweest." Tijdens de zitting vertelt de vader van Roshita wat het ongeluk met de familie heeft gedaan. "We hebben levenslang. Ons gezin is ontwricht."

Fiets in twee delen

Terug naar de nacht van het ongeluk. Het is 23 juli vorig jaar rond kwart over twaalf als Roshita met de fiets wordt aangereden op de Burgemeester D. Kooimanweg. Ter hoogte van de Flevostraat wordt ze geschept. De fiets ligt in twee delen op de weg en de 28-jarige Purmerendse overlijdt ter plaatse aan haar verwondingen.

Een auto staat op het plaats delict, maar waar de bestuurder is? Het is dan nog een raadsel voor de politie en er wordt een onderzoek gestart. Even later wordt de destijds 20-jarige Mick F. aangehouden en ook de twee inzittenden van de auto meldden zich.

Inzamelactie

Een dag later, het is dan 24 juli, praat uitvaartbegeleider Jacco Bosman met RTV Purmerend. Het 28-jarige slachtoffer van het ongeluk had geen uitvaartverzekering en haarfamilie start een inzamelactie. "Het is voor hun écht een nachtmerrie", benadrukt Bosman. Al snel was het benodigde bedrag van vijfduizend euro binnen.

Tranen

Dat F. in de zomer van 2021 een grote fout heeft gemaakt, ziet hij in. Tijdens de zitting vertelt hij over een feestje waar hij was geweest. "Ik had gedronken en iemand zei dat het wellicht niet verstandig was om in de auto te stappen." Volgens F. wilde hij aan zijn vrienden bewijzen dat hij dit wel kon en stapte in de auto. "Het is mijn eigen fout geweest", zegt de verdachte huilend in de zittingszaal. De beginnend bestuurder reed  zo'n 120 kilometer per uur, terwijl de maximumsnelheid op de Kooimanweg 50 kilometer per uur is. 

F. meldde zich uren na het ongeluk bij het politiebureau aan de Waterlandlaan. Uit het verhaal van de aanklager blijkt dat hij niet de waarheid heeft vertelt. "U zei dat het slachtoffer zonder verlichting uit de bosjes kwam en over het zebrapad fietste. Onderzoek wees echter uit dat dat niet klopt. Ze reed over het kruispunt en had wel degelijk lampjes aan."

Geen gevaar

De reclassering ziet geen groot gevaar in de verdachte en benadrukt dat hij heeft geleerd van zijn fouten. De officier heeft naast de gevangenisstraf van vier jaar ook een rijverbod van vier jaar opgelegd. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.