Vijf vragen en antwoorden over de brand in het Purmerbos

Maandagavond was er brand in het Purmerbos. RTV Purmerend bracht live verslag, maar wat is er precies gebeurd? Vijf vragen en antwoorden over de brand in het Purmerbos.

Wanneer kwam de eerste melding van de brand?

Het is maandagavond even na 20:30 uur als de eerste melding van de brand binnenkomt bij de meldkamer. Al snel wordt opgeschaald, waardoor meer brandweerwagens ter plaatse kunnen komen. Vanuit de lucht bekijkt een politiehelikopter het bos om in kaart te brengen hoe groot het gebied van de brand is.

Wat is de oorzaak van de brand?

Wanneer we tijdens onze livestream voor het eerst praten met de woordvoerder van de veiligheidsregio geeft hij aan dat het om een grondbrand gaat. "De brand gaat dus over de grond. Dat wil zeggen dat gras in de brand staat en bijvoorbeeld pollen."

Waar was de burgemeester?

Gedurende de livestream was er wat onduidelijkheid over de afwezigheid van de burgemeester en ook op sociale media kwamen daar vragen over. In dit soort noodsituaties wordt de burgemeester gealarmeerd op haar pieper. Ze weet dan dat er een noodgeval is en komt in principe ter plaatse. Na afloop van onze uitzending vertelde een woordvoerder van de veiligheidsregio dat Van Selm niet bij het Purmerbos is geweest. "Ze doet dat bewust niet, om het goede voorbeeld te geven. Tegen mensen wordt namelijk gezegd om niet naar het bos te komen, dus vindt ze het geen goed signaal om richting de brand te komen." Volgens de persvoorlichter werd Van Selm wel bijgepraat: "Alles wat hier gebeurt weet ze. Mevrouw Van Selm is er dan fysiek niet, maar ze is overal van op de hoogte."

Wanneer werd afgeschaald?

In totaal zijn er maandagavond en de daaropvolgende nacht zo'n zestig hulpverleners aanwezig geweest bij en in het bosgebied. Rond 00:00 uur was de brand onder controle en werd afgeschaald. "Staatsbosbeheer is nog wel in het gebied om te kijken hoe groot de schade is."

Volgt er nog een politieonderzoek?

Het korte antwoord daarop is: ja. Sterker nog: het politieonderzoek is eigenlijk maandagavond direct al gestart. "Dit soort branden ontstaan niet vaak natuurlijk. Vanaf het moment van de melding zijn bij elke uitgang van het bos politieagenten geweest. Ze hebben dus goed kunnen zien wie in of uit het gebied zijn gegaan."

Foto: Sander van Batenburg