RTV Purmerend.nl

Vol gas voor blok 1 van de proeftuin aardgasvrij

De werkzaamheden in blok 1 van de proeftuin aardgasvrij in de Overwhere-Zuid gaan binnenkort van start. Binnenkort want het wachten is nog op het definitieve besluit van de raad op 21 april. In de commissie Ruimte van woensdag 6 april adviseerden acht partijen, waaronder die van de coalitie, om door te gaan met het project. Tegen was de PVV. Gemeentebelangen Purmerend (GBP), de VVD, PB 21 en lijst Schaaij nemen het voorstel mee terug naar hun fracties en komen op 21 april met hun definitieve standpunt. 

Precies een jaar geleden besloot de gemeenteraad in principe al door te gaan met het project. Voorwaarde daarbij was wel een deelnemers percentage van tachtig of meer. Bij minder, zo was de afspraak, moest de wethouder terug naar de Raad voor besluitvorming. Voor blok 1 van de proeftuin kwam de eindstand uit op een deelnemerspercentage van 75. Een belangrijk moment voor Coen Lageveen die als pas aangetreden wethouder voor Stadspartij-BPP het onderwerp moest verdedigen. 

Lageveen was trots op het behaalde resultaat van 75%. ‘In vergelijking met andere steden die soms niet boven de 30% uitkomen, heeft Purmerend het goed gedaan’. Complimenten gaf hij aan zijn voorganger Van Meekeren van D66. Hij herhaalde nog eens de uitgangspunten van het project; de vrijwilligheid, geen kosten voor de bewoners en het project stopt als het geld op is. 

De voorstemmers; PvdA, CDA, D66, Stadspartij-BPP, GroenLinks, Ouderenpartij AOV en leefbaar Purmerend toonden zich tevreden met het behaalde percentage van 75. Woordvoerders Zwart van Groenlinks en de Waal van de PvdA waren heel optimistisch. ‘Dat kan zelfs nog meer worden gezien de perikelen rond de explosieve gasprijs stijgingen en de gewenste ontkoppeling van Russisch gas’. FvD verklaarde voor te zijn omdat ze niet het imago wil krijgen overal tegen te zijn. 

De PVV is tegen het project onder meer vanwege de verspilling van bijbehorende subsidies. Albers van GBP hamerde op het continueren van de keuze vrijheid die bewoners moeten hebben om van het gas af te gaan zelfs ook als een nieuwe wet burgers ertoe verplicht. Wethouder Lageveen antwoordde dat de wet natuurlijk niet opzij gezet kan worden. Wickel van de VVD was vanwege efficiency overwegingen niet tevreden met het behaalde % van 75. Namens zijn partij vroeg hij verplaatsing van het project naar een andere wijk. Eén waarvan duidelijk is dat meer mensen de overstap willen maken.