Voor- en tegenstanders over de opvang van Oekraïners

Purmerend is verdeeld over de opvang van Oekraïners in de Purmer-Zuid. Voor- en tegenstanders hebben zich verenigd in actiegroepen. De raadsvergadering van 30 november gaat uitsluitsel geven. 

'Mensen hebben er genoeg van'

Simon Rutz, woordvoerder van de actiegroep ‘Stopmegaopvanglocatie’, vertelt dat zijn groep donderdag de door 10.147 mensen ondertekende petitie tegen de opvanglocatie overhandigt. Rutz: “Wij zijn tegen alle voorstellen vanuit de politiek. De halvering van het maximum aantal, zoals het CDA voorstelt, komt niet in de buurt van wat wij voorstaan. Wij willen het houden zoals het nu is. Purmerend doet al genoeg. De verkiezingsuitslag van de Tweede Kamer is duidelijk. De mensen hebben er genoeg van. Voor het raadsbesluit ondernemen wij niets meer. Erna gaan wij zo nodig juridische stappen zetten.” 

Mededogen en medemenselijkheid

De voorstanders willen hun stem voor de opvang van Oekraïners nog een keer onder de aandacht brengen. Sijmen Mulder: “We hebben de Actiegroep Purmerend Solidair opgericht om van inwoners mededogen en een teken van medemenselijkheid te vragen. Er zijn meer dan 4 miljoen mensen op de vlucht voor de vreselijke oorlog in Oekraïne.” De Actiegroep Purmerend Solidair organiseert een poster actie en stuurt deze week nog een brief aan de gemeenteraad.

Mulder is van mening dat de uitslag van de Tweede Kamer verkiezing van invloed zal zijn. Mulder: “Bij tegenstemmers zal het idee leven dat het volk achter ze staat. Maar gemeenten zijn nog steeds gebonden aan de landelijke verplichting en regionale afspraken om opvang voor Oekraïners te organiseren.” 

'Als er maar goede opvang komt'

Voor de Actiegroep Purmerend Solidair staat voorop dat donderdag de beste oplossing gevondenmoet worden. “Het gaat ons er om dat er goede opvang komt. Ongeacht of dat voor 1500 of 750 mensen is, zoals CDA, AOV en Stadspartij/BPP willen. Mulder: Een goede oplossing hoeft geen perfecte zijn.” 

Aanstaande donderdag 30 november

De opvang van Oekraïners staat donderdag 30 november als nummer 15 op de agenda van de raad. Dan wordt er een definitief besluit genomen.
Fotobewerking: E.Ruis