Vrolijk Voorspel Feestweek Beemster

Het steenwerpen op de marktpleinen in Middenbeemster is al decennialang een van de hoogtepunten van de Feestweek eind juli. Duizenden spelers en toeschouwers zorgen op de dinsdagmiddag voor een bont spektakel. Niet vreemd dat er meer teams willen meedoen dan er ruimte is. Dit jaar moesten maar liefst vijftien teams teleurgesteld worden. 

Dinsdagavond 21 juni ver voor de officiële start van de inschrijving proberen teams al op de lijst te komen. De jury is echter strikt. Klokslag zeven uur krijgt een ieder gelijke kans om een loterijnummertje te bemachtigen. Tegen inlevering van hun opgaveformulier met daarop acht namen van deelnemers. Net zo stipt sluit de inschrijving drie kwartier later. De organisatie heeft duidelijk geleerd van het verleden waarin de procedure nogal eens chaotisch verliep. De contrastrookjes van de verloting worden in een grote emmer gedaan. 

Uiteindelijk blijken er 140 teams zich ingeschreven te hebben en is er plek voor ‘slechts 125 teams. Dat wil zeggen dat vijftien teams deze avond teleurgesteld huiswaarts zullen keren. Het lot bepaalt wie er mee mag doen. 

Door de ideale omstandigheden, is het prima toeven voor de belangstellenden op het terras voor ‘de Munt’. Iedereen kijkt uit naar de Feestweek. Eindelijk weer ‘gewoon’. Met attributen op de Rijperweg, een activiteitenprogramma (waaronder het steenwerpen) en uiteraard een drankje met muziek op de vele terrassen. Het voorspel is overduidelijk begonnen.