VVD verrast door nieuwe remise voor elektrische bussen

Bij toeval kwam Bart van Elden (VVD) er achter dat er plannen zijn voor een nieuwe elektrische busremise in de Baanstee-Noord. Tijdens een bijeenkomst van de vervoerregio Amsterdam hoorde hij dat Purmerend een optie had genomen op grond voor het vestigen van een nieuwe remise. Een elektrisch busstation waarvoor de elektrische stroomvoorzieningen al aangevraagd bleken te zijn. Van Elden: ‘ Ik viel van mijn stoel, want  de raad van Purmerend weet nergens van. Ik dacht gelijk daar ga ik werk van maken. Waarom weten wij niets van dit grote project, waar bovendien heel veel krachtstroom mee is gemoeid’.  

HAN COZIJN 2019

In overleg tussen de aanwezige wethouder Gerard Slegers (CDA) uit Zaanstad en een aantal ambtenaren werd ter plekke geheimhouding opgelegd, die overigens na twee dagen weer werd opgeheven. Dat stelde Van Elden in staat om burgemeester en wethouders van Purmerend (B&W) aan de tand te voelen. Via schriftelijke vragen wil hij weten of het waar is, of er formele afspraken zijn gemaakt met de vervoerregio en wanneer de optie op de grond is genomen. Hij wil antwoord op de vraag waarom de raad niet is geïnformeerd.

Van Elden (VVD) is gespitst op die informatie. Precies een jaar geleden, tijdens de raadsdiscussie over de verhuizing van de Milieustraat naar de Baanstee-Noord, stelde hij vragen aan B&W. Van Elden: ‘Als woordvoerder van de VVD vroeg ik of de huidige EBS busremise op de Koog niet kon dienen als uitbreidingslocatie voor de Milieustraat'. Dit om een hele dure verhuizing van de Milieustraat naar de Baanstee-Noord te voorkomen. Ook om de Koog te vrijwaren van een slechte plek met vervuilde grond. Van Elden: ‘Toen is niets gezegd over deze ontwikkeling. Als die gesprekken met de vervoerregio in die tijd al liepen, waarom zijn wij toen of kort daarna als raad niet geïnformeerd’?

Op het moment dat we vage antwoorden krijgen, dien ik een WOB verzoek in

• Bart van Elden

Van Elden wil snel duidelijke antwoorden op zijn vragen. ‘Op het moment dat we vage antwoorden krijgen, dien ik een verzoek in op grond van de Wet Openbaarheid Bestuur (WOB) om duidelijkheid desnoods zo af te dwingen’. Uiteindelijk gaat het de VVD erom dat de locatie van de huidige Milieustraat na verhuizing onbruikbaar is door sterk vervuilde grond. Sanering daarvan kost zeker 25 miljoen. Zolang dat niet gebeurt, blijft de Milieustraat volgens de VVD een slechte plek op de Koog waar niemand iets mee kan.