VVO: 40 jaar vervoer van deur tot deur

De Vereniging Vervoer Ouderen (VVO) bestaat 40 jaar. Een gesprek met Marian en Henk van der Lee uit Zuidoostbeemster. Sinds lange tijd vrijwilligers van de vereniging.

De VVO is opgericht in 1983. Door de verkoop van woningen door ‘werkmansvereniging Vooruit’ in Purmerend (belangenvereniging arbeiders) kwam geld beschikbaar om kwetsbare ouderen te ondersteunen bij het vervoer. De Vereniging Vervoer Ouderen werd opgericht en ontving uit handen van Jan Striemer de sleutels van de eerste bus. Oud wethouder Karel Bakker uit Purmerend was de eerste voorzitter.

De vereniging is in veertig jaar uitgegroeid tot een professioneel (ANBI status) werkende vrijwilligersorganisatie. Met ruim driehonderd leden en inmiddels drie busjes die gemiddeld zestig personen per dag vervoeren. Busjes in de overbekende groen/witte kleuren. De vereniging telt nu zo’n 55 vrijwilligers.

Groot Purmerend

Bewoners uit ‘groot Purmerend’ (officieel vanaf 55 jaar) kunnen lid worden van de VVO en betalen daarvoor € 40,= per halfjaar (automatische incasso). Leden worden door de weeks gratis (een tip voor de chauffeur is altijd welkom!) van deur tot deur vervoerd binnen het verzorgingsgebied ‘Groot Purmerend’. Grofweg: Purmerend; Beemster; Purmerland; Den Ilp; Neck; Wijdewormer; Ilpendam. Naar de zorg, familie, het winkelcentrum, het buurthuis. Noem maar op. Van deur tot deur.

De drie busjes rijden uitsluitend op doordeweekse dagen. Van 09.00 – 12. 00 uur en van 13.00 tot 17.00 uur. Tussen de middag vindt de wisseling van chauffeurs plaats. Het terrein van Jonk aan de Purmerenderweg in Beemster is de uitvalsbasis van het vervoer.

Hannie Schaftstraat

Leden dienen een etmaal voor hun gewenste rit dit telefonisch in de ochtend kenbaar te maken aan de vrijwilligers op ‘kantoor’ in de Hannie Schaftstraat. Daar wordt een planning gemaakt voor de chauffeurs. Elke ochtend zitten twee vrijwilligers paraat om de telefoontjes aan te nemen. Op dit moment kan het ‘kantoor’ nieuwe vrijwilligers gebruiken. Enige geografische bekendheid met het werkgebied is een pre. Uiteraard worden alle vrijwilligers zorgvuldig ingewerkt.

Henk is een kleine twintig jaar geleden begonnen als chauffeur en zit nu al jaren als secretaris in het bestuur. Marian zit iets minder lang al op kantoor. Ze spreken vol enthousiasme over de vereniging.

Belangstellening als vrijwilliger? (chauffeur, op kantoor of bestuur). Lid worden? info@ vvobus.nl.; 0299428100. www.vvobus.nl. Elke woensdagmiddag (14.00 – 16.00 uur) is iemand van het bestuur aanwezig op kantoor.

Uiteraard wordt het veertig jarig bestaan gevierd met de vrijwilligers en onontbeerlijke sponsoren (de namen staan op de bus). Op 1 april in het Buurthuis in Zuidoostbeemster. De betrokken gemeentes geven ook een jaarlijkse subsidie. Door al dat enthousiasme ziet het bestuur de toekomst rooskleuring tegemoet.

Foto: Geert Heikens