Wantoestanden bij crisisnoodopvang, wat is er aan de hand?

Een lekkend dak, discriminatie en machtsmisbruik. Dat sommige vluchtelingen zich niet zo welkom voelen bij de Purmerendse crisisnoodopvang is een understatement. De veiligheidsregio en gemeente gaan onderzoek doen naar mogelijke 'wantoestanden' bij de tenten op de Baanstee-Noord.

Het was begin september een van de laatste acties van Don Bijl als burgemeester van Purmerend. Samen met burgemeester Lieke Sievers van Edam-Volendam werd het initiatief genomen voor een crisisnoodopvang. Vanaf 1 oktober is een van de tenten operationeel, maar tot de dag van vandaag zijn er problemen rondom de opvang. Tientallen mensen werden overgeplaatst en volgens Dagblad Waterland is er zelfs aangifte gedaan bij de politie.

Maar wat is er nou eigenlijk gebeurd? Hieronder een overzicht.

6 oktober

Het verhaal over de problemen rond de tenten begint voor RTV Purmerend op 6 oktober. Mediapartner NH Nieuws hoort over lekkages en vraagt de gemeente om uitleg. "Het lekte in de gemeenschappelijke ruimte en dat wordt op dit moment hersteld", vertelde de woordvoerder destijds.

6 oktober - 28 oktober

De weken erna worden opnieuw alarmerende artikelen gepubliceerd bij Dagblad Waterland. De krant schrijft over problemen die verder zouden gaan dan de door de gemeente Purmerend eerder genoemde 'opstartproblemen'. Zo zouden de vluchtelingen zich onveilig voelen door discriminatie en machtsmisbruik.

28 oktober

Burgemeester Ellen van Selm reageert op de situatie en kondigt een onderzoek aan. "Deze week ontvingen wij van een journalist verschillende vragen en verhalen over de noodopvang. Het gaat om informatie over mogelijke wantoestanden en wij schatten in dat deze informatie een grote impact heeft op de samenleving. Wij gaan uitzoeken wat er zich afspeelt binnen de opvang."

In diezelfde brief stelt Van Selm dat er vertrouwenspersonen zijn aangesteld en een klachtenbus voor bewoners is geïntroduceerd. "Hierdoor kunnen ze anoniem hun klacht doen."

29 oktober

Politieke partijen eisen van het college dat 'er meer transparantie komt' over de situatie bij het complex op de Baanstee-Noord. Jordi Albers (Gemeentebelangen), Martin Genissen (FvD), Rob Klaucke (PB21) en Nicole Moinat (PVV) vragen burgemeester Van Selm om meer informatie te delen met de raad.

9 november

In totaal is de noodopvang bedoeld voor zo'n 450 vluchtelingen. De eerste groep van 225 mensen kwam begin oktober aan. Een woordvoerder benadrukt dat nog niet duidelijk is hoe het onderzoek geleid moet worden. "We weten het nog niet. Daar zal een extern bureau voor benaderd worden."