Waterpoloster Joustra heeft duidelijk doel na EK-winst: "Alles in het teken van Parijs"

In een spannende wedstrijd wonnen de Nederlandse waterpolovrouwen met Kitty Lynn Joustra onlangs met 8-7 van Spanje in de EK-finale. Zij scoorde twee doelpunten in die wedstrijd en had daarmee een belangrijk aandeel in de overwinning. We spreken haar hierover in Purmerend Sport. 

"Ik zat tot het einde op het puntje van mijn stoel op de bank", omschrijft Joustra de laatste minuten vanaf de kant. "Die pure spanning is wel te vergelijken met de finale op het WK in Fukuoka (ook tegen Spanje red.). Dit gaf nog extra spanning, omdat we in ons thuisbad in Eindhoven voor eigen publiek speelde. Dan is het allerleukste dat we uiteindelijk winnen."

Veel steun

Zelden heeft de Purmerendse zo'n wedstrijd meegemaakt. "De plekken met slecht zicht waren ook uitverkocht. Iedereen was in het oranje en juichte voor ons. Ik heb ook zóveel reacties gekregen na de finale, zelfs van niet-waterpoloërs. De sport begint steeds groter te worden in Nederland."

WK

Door EK-winst is het Olympische jaar voor de waterpolosters ideaal begonnen. "Alles staat in het teken van Parijs", schetst Joustra. "We hebben ons al erg vroeg gekwalificeerd. Het WK is volgende maand en daar gaat het vooral om ervaring en spelritme op te doen. Door corona zitten deze twee toernooien zo dicht op elkaar. Normaal gesproken heb je alleen een WK in een Olympisch jaar. 

Griekenland

Na het wereldkampioenschap gaat de waterpoloster terug naar Vouliagmeni. De Griekse club waar ze sinds de zomer voor speelt. "Ik heb het ontzettend naar mijn zin in Griekenland. Je hebt er mooi weer, de omstandigheden voor waterpolo zijn ook ideaal en het is een supermooie omgeving. We hebben nog wedstrijden in de competitie en Champions League. Vanaf mei gaan we ons focussen op de Spelen."

Afgelopen weekend werd Joustra door haar oude club, ZV De Zaan in het zonnetje gezet. Presentatoren Arno van der Breggen en Milton Pus spreken woensdagavond met Charles Altena. De Purmerendse voetbaltrainer wordt komend seizoen de eindverantwoordelijke bij BOL (Broek op Langedijk). Purmerend Sport is te bekijken en beluisteren tussen 19.00 uur en 20.00 uur bij RTV Purmerend.

Foto: NH Nieuws