Weer anders: afspraak bij teststraat toch niet meer verplicht

Een afspraak maken voor een bezoek aan de teststraat is toch niet meer verplicht. Waar de GGD twee weken geleden nog zei dat de testlocaties op afspraak bezocht konden worden, is iedereen nu ook zonder reservering weer welkom.

De afnemende drukte in de teststraat is de reden voor de veranderende strategie, zo meldt GGD Zaanstreek-Waterland. Veel van de capaciteit van de locaties, 49 procent, werd niet gebruikt. Dat komt neer op 3.804 mensen die in de afgelopen week richting de regionale teststraten ging, de Zaanse locatie en die aan de Kooimanweg in Purmerend samen.

Testbereidheid

Het is niet de eerste keer dat een afspraak niet noodzakelijk is bij het testen. Afgelopen mei kwam de gezondheidsdienst met het bericht dat een afspraak niet meer nodig was. Destijds kwam uit een onderzoek naar voren dat de testbereidheid laag was. Slechts 37 procent van de mensen met klachten liet zich testen.

Terugkomen op besluit

Midden juli kwam de GGD toch weer terug op het besluit om een afspraak niet verplicht te maken. Het is te druk aan het worden in de teststraat, werd toen gemeld. Deze strategieverandering was van korte duur; opnieuw wordt testen zonder afspraak geïntroduceerd.

Voor testen voor op reis blijft een afspraak maken wel verplicht. Dit betreft een aparte procedure.