RTV Purmerend.nl

Weer zwerfafval estafette in Purmerend: 'Idee is om de wijken te verbinden'

Purmerend was zaterdag het toneel van een heuse zwerfafval estafette, ook wel Priknick. De estafette werd georganiseerd door de Rotary Club. De organisatie nodigde mensen uit heel Purmerend uit om mee te doen. Deelnemers konden van winkelcentrum naar winkelcentrum lopen en onderweg zwerfafval van de grond rapen. Ze waren te herkennen aan een speciaal hesje. De actie begon om 10.00 uur in het Gildeplein en ging naar het Meerland, de Zwanebloem, het Makado, het Wormerplein en eindigde uiteindelijk in de Markthallen op de Koemarkt. 

De tekst gaat verder onder de video. In het programma Typisch Weekend van Mitchell Vermaning en Patrick Moederzoon was ook aandacht voor de actie.

Het was niet alleen de bedoeling om Purmerend schoner te maken. Frans Wisman, van de Rotary Club: 'Het idee is om de wijken met elkaar te verbinden, en ook de mensen uit de verschillende wijken. Mensen ontmoeten elkaar en zien elkaar na afloop bij de chocolademelk.' Voor sommige deelnemers zijn meer redenen om mee te doen. Rudy Blonk, deelnemer aan de actie, vertelde het volgende: 'Ik vind het belangrijk om een goed voorbeeld te geven aan de jeugd.' Blonk liep vanaf het winkelcentrum de Gors op het Zwanebloem mee tot het einde: 'Ik dacht, ik kijk hoe ik me voel. Maar ik ben nu zó gemotiveerd dat ik ook de twee laatste routes meeloop.'

In Typisch Weekend van Mitchell Vermaning en Patrick Moederzoon werd aandacht besteed aan de actie. In het programma vertelde het duo dat er tweehonderd kilo afval was opgeraapt tijdens de actie. 'Dit was ruim meer dan vorig jaar', aldus Vermaning.