RTV Purmerend.nl

Wereld Autismedag: stadhuis kleurt blauw

Komend weekend kleurt het stadhuis in Purmerend weer blauw. Dat gebeurt elk jaar in het kader van de door de Verenigde Naties uitgeroepen Wereld Autismedag op 2 april. Overal in de wereld wordt aandacht gevraagd voor autisme door bekende gebouwen en monumenten blauw te verlichten.

Autisme is een aangeboren aandoening waardoor signalen in de hersenen niet goed worden verwerkt. Autisme kan niet worden ontdekt door bijvoorbeeld bloedonderzoek of een DNA-test. De diagnose wordt gesteld door een psychiater of een psycholoog aan de hand van gedragskenmerken. Iedere persoon met autisme is anders. Autismekenmerken komen bij alle mensen in meer of mindere mate voor. Zo vinden veel mensen het prettig om vaste routines aan te houden of om zich langere tijd intensief met één onderwerp bezig te houden. Een diagnose autisme krijg je pas als deze kenmerken zorgen voor problemen op je werk, vrije tijd en relaties.

Hart onder de riem

Door gebouwen blauw aan te (laten) lichten wil het AutismeFonds laten zien dat autisme er gewoon mag zijn. Overal. Om daarmee zoveel mogelijk mensen met autisme een hart onder de riem te steken. Ze vragen dan ook zo veel mogelijk mensen om hier aan mee te doen. Mail een foto van jou blauw verlichte huis, gebouwen en monumenten naar evenement@autisme.nl . Vergeet niet om het adres en de naam van een contactpersoon te vermelden. Van de foto’s maken zij een mooie presentatie die gedeeld wordt via kanalen als Instagram, Facebook en Twitter.

Rondom Wereld Autisme Dag vinden er zowel landelijke als regionale activiteiten plaats. Kijk voor meer informatie over alle activiteiten op de website www.autismeweek.nl