Werk aan Blok 2 van proeftuin ‘aardgas vrij’ half januari van start

Goed nieuws voor de inwoners van blok 2 van het áardgasvrij project’. De investeringssubsidie vanuit de pot (Warmtenetten Investeringssubsidie) voor de aanleg van het warmtenet is binnen. Daarmee gaan de werkzaamheden, die eerder stilgelegd waren in verband met de subsidie aanvraag, half januari definitief van start. In een persbericht laten de gezamenlijke partners (Gemeente Purmerend, SVP en Intermaris) weten: “Financieel betekent het dat er alleen al voor Blok 2 maximaal rond de 1.4 miljoen beschikbaar komt.” 

Achter het Wormerplein

Het gaat om het gebied achter het Wormerplein met de Rijnstraat, Waal- en IJsselstraat. In totaal worden daar 248 woningen van het gas afgehaald en aangesloten op het warmtenet; 155 in bezit van particulieren en 93 van woningbouwcorporatie Intermaris. De werkzaamheden duren ongeveer 7 maanden. Met de start in januari lopen de werkzaamheden door tot na de zomer. De gemeenteraad had voor het doorgaan van het project blok 2 een deelname percentage vastgesteld van 85%. Het daadwerkelijk ligt daar ruimschoots boven, namelijk 92%. Ter vergelijking; het deelname percentage van Blok 1 ligt op 75%. 

Plannen voor blok 3 en 4

Voor Blok 3 en 4 blijft de onzekerheid nog even bestaan.Projectleider Jaspert Verplanke:“We zijn nu bezig om het financiële plaatsje voor blok 3 rond te krijgen. Daarbij zijn drie factoren van belang; de hoeveelheid deelnemende bewoners, het mogelijke restant van Blok 2 en de overige gelden vanuit het Rijk. Ook voor de blokken 3 en 4 blijft het uitgangspunt; We gaan door tot het geld op is.”
Fotobewerking E.Ruis