Werkzaamheden Wheredijk vertraagd; eind van het jaar open

De werkzaamheden aan de Wheredijk lopen uit, dat meldt het Hoogheemraadschap aan RTV Purmerend. Al vanaf maart wordt er gewerkt aan de dijk die op een aantal plaatsen niet aan de hedendaagse eisen voldoet. Naar verwachting zou de dijk rond oktober klaar zijn, maar dat is nu verschoven naar eind december. De uitloop is veroorzaakt bij het verleggen van kabels, leidingen en aansluitingen van woonarken.

De dijk voldoet op een aantal plekken niet aan de hedendaagse eisen, die uitslag kwam in 2020 uit een routinecontrole. Het gevolg is een grootschalige dijkverbetering. De dijk is hierbij in tweeën verdeeld; het oostelijke traject is van de Churchilllaan tot de Hannie Schaftstraat en het westelijke deel bestrijkt de Churchilllaan tot aan de spoorbrug.

Door de werkzaamheden kunnen onder meer fietsers en voetgangers geen gebruik maken van de dijk, waardoor routes via de Purmerweg en nabij de Vrouwenzandstraat extra druk worden.

Meerdere werkzaamheden tegelijk

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) heeft tegen haar partners de wens uitgesproken om meerdere werkzaamheden tegelijk aan te pakken. Zo wordt niet alleen de Wheredijk opnieuw ingericht, maar wordt er ook gewerkt door onder andere de stadsverwarming. Volgens de communicatieafdeling van HHNK is er vertraging opgelopen bij het verleggen van kabels, leidingen en aansluitingen van woonarken.

Na het vervangen van diverse aansluitingen staat de aanleg van een nieuw bromfietspad en voetpad nog op het program. Naar verwachting is de volledige dijk eind 2021 weer open.