Wethouder door het stof vanwege energietoeslag

De afhandeling van aanvragen voor energietoeslag neemt veel te veel tijd in beslag, constateerde de gemeenteraad donderdagavond. Alle oppositiepartijen vroegen om een interpellatiedebat en legden wethouder Mario Hegger (Stadspartij/BBP) het vuur na aan de schenen. Die moest toegeven dat hij zelf ook was geschrokken van de aantallen en doorlooptijden.

De energietoeslag is bedoeld voor mensen met een inkomen tot 120% boven het sociaal minimum. De inwoners die al gebruik maken van gemeentelijke toeslagen en dus bij de gemeente bekend zijn, hebben al snel die energietoeslag gekregen. Maar veel aanvragers (zo’n 2000) zijn niet bekend bij de gemeente en voor die groep is de verwerking van de aanvraag tijdrovend gebleken. De doorlooptijd kan oplopen tot meer dan zestien weken.

Tijdens de commissievergadering enkele weken geleden deed Hegger de meldingen van vertragingen nog af als incidenten, maar hij ging na die vergadering toch maar eens navraag doen bij zijn ambtenaren en hij 'schrok van de aantallen'. Hegger stuurde de raad een memo met zijn bevindingen en gaf in de raadsvergadering toe dat er iets misgegaan was. Hij heeft nu meer vaart achter het proces gezet door meer ambtenaren op de klus te zetten, zeven in plaats van twee.

Mark Intres (D66) had 'een dubbel gevoel' bij de beantwoording van de wethouder. "Goed dat hij zijn fout toegeeft, maar we zijn wel erg geschrokken van de cijfers." Raad breed was er het gevoel dat niet alleen de wethouder meer grip op het proces moest hebben, maar zeker ook de raadsfracties. Intres pleitte voor een wekelijkse rapportage van de wethouder over de vorderingen, maar Hegger vond dat een tijdrovende klus. Tijd die de ambtenaren beter kunnen besteden aan het wegwerken van de vertraging, aldus Hegger.

Chris Boer (Leefbaar Purmerend) vroeg zich af of we als gemeente niet volgend jaar weer in een vergelijkbare situatie komen. Hegger was daar niet bang voor. "We hebben die groep aanvragers dan in kaart en die gegevens kunnen we dan gebruiken."