Wethouder Rotgans (AOV) wilde mailverkeer verwijderen

Wethouder Rotgans (AOV) wilde mailverkeer tussen hem en een rijksambtenaar over de tijdelijke opvang van Oekraïners in de Purmer Zuid-Zuid verwijderen om vragen in het kader van de wet Openbaarheid Overheid te voorkomen. De betreffende ambtenaar liet weten dat zijn instructies over het verwijderen van mails duidelijk zijn; dat mag niet. Daarop kwam Rotgans tot inkeer:  “Ik realiseerde me dat ik een fout had gemaakt.”

Mail- en appverkeer vrijgegeven

Raadslid Tang van de PVV vroeg in december vorig jaar het college om alle correspondentie over de tijdelijke opvang van Oekraïners, dus ook alle app- en mailverkeer, openbaar te maken. Meer dan twee maanden later komen alle documenten beschikbaar, vergezeld van een memo van Rotgans aan de Purmerendse raadsleden, waarin hij het boetekleed aantrekt.

“Ik bied mijn welgemeende excuses aan voor die mail. (Het betreft een mail aan de rijksambtenaar, waarin Rotgans aangeeft dat na lezing door de rijksambtenaar het mailverkeer zou worden gedelete, red.) Ik heb ondoordacht een zinsnede opgeschreven die bij me opkwam. Ik zou nooit berichten verwijderen en had dat nooit mogen opschrijven.”

Alleen gedachte

“Ik heb niemand opgeroepen mails te verwijderen. Bij mij is het ook bij een gedachte gebleven. Alle stukken zijn er nog: er is niets verwijderd en alles is u ter beschikking gesteld. Vanzelfsprekend leg ik hiervoor verantwoording af aan uw raad, zoals dat hoort.”, aldus de wethouder. Binnenkort zal blijken of zijn reactie voldoende is om het vertrouwen van de raad te behouden.
Fotobewerking E.Ruis


Meer nieuws