Wie wordt de nieuwe burgemeester van Purmerend? Vanavond weten we het

Dé grote dag is aangebroken. De gemeenteraad draagt vanavond een nieuwe burgemeester voor, maar hoe gaat dat precies in zijn werk? Vijf vragen en antwoorden over de zoektocht naar een nieuwe burgemeester voor Purmerend en Beemster.

Waarom wordt gezocht naar een nieuwe burgemeester?

Op dit moment is Don Bijl burgemeester van de gemeente Purmerend en hij is dat al vanaf 1 juli 2009. Waar er geen leeftijdsgrens is voor minister-presidenten, koningen of staatssecretarissen, is die er wel voor burgemeesters. Volgens de huidige regelgeving wordt een burgemeester de eerste dag van de maand na de zeventigste verjaardag eervol ontslagen. Voor burgemeester Don Bijl betekent het dat zijn derde termijn afliep op 1 juli 2022. Vanwege de zoektocht naar de nieuwe burgemeester is Bijl recent benoemd tot waarnemend burgemeester. Hij blijft totdat de nieuwe burgemeester wordt geïnstalleerd.

Kan iedereen burgemeester worden?

In principe kan iedereen burgemeester worden van een gemeente, maar er is wel een lange procedure. Zo wordt er een profielschets gemaakt waarin duidelijk vermeld staat wat de ideale kandidaat moet kunnen of wat wenselijk is.

Net zoals bij veel andere banen moet je ook voor de functie van burgemeester solliciteren. Dit doe je in een sollicitatiebrief aan de koning. In Purmerend hebben dertien mensen gesolliciteerd naar de functie van burgemeester. Onder de sollicitanten zijn negen mannen en vier vrouwen.

Wat wordt donderdagavond besloten?

Tijdens een besloten raadsvergadering bespreekt de vertrouwenscommissie de twee overgebleven kandidaten met de gemeenteraad. Na de besloten vergadering zal in het openbaar worden medegedeeld wie er wordt voorgedragen als nieuwe burgemeester van Purmerend.

Gebeurt het vaak dat de Kroon een benoeming tegenhoudt?

Nadat de gemeenteraad een kandidaat heeft voorgedragen, buigt de Kroon over de benoeming. Het gebeurt zeer zelden dat een kandidaat wordt tegengehouden door de Kroon. Omdat Purmerend meer dan 50.000 inwoners heeft, wordt de benoeming ook besproken in de ministerraad.

Wanneer zal de nieuwe burgemeester beginnen?

De burgemeesterskandidaat zal tijdens een bijzondere raadsvergadering op 22 september worden beëindigd door Arthur van Dijk, commissaris van de Koning in Noord-Holland. Vanaf dan heeft Purmerend officieel een nieuwe burgemeester.

De bekendmaking van de nieuwe burgemeester is donderdagavond 14 juli vanaf ongeveer 21:30 uur te volgen bij RTV Purmerend; radiofrequentie 104.9 FM, KPN 1390, Ziggo 34 of gewoon via onze website rtvpurmerend.nl.