Willem bedwingt Dolomieten voor KiKa

Willem Libert (65) uit Weidevenne doet voor de eerste keer mee aan de sponsorfietstocht van KiKa. Dit is een stichting die zich inzet voor kinderen met kanker. De fietstocht wordt dit jaar gehouden in de Dolomieten in Italië. Een van het zwaarste gebergte om te beklimmen in het wielrennen. Willem doet mee met een handbike, omdat hij dwarslaesie heeft. “Het zal zeker moeilijk worden, maar ik weet voor wat ik het doe.”

Het wordt in de Dolomieten een zware tocht voor de deelnemers. Ze moeten de Stelviopas op. Een rit van 21 kilometer met een hoogteverschil van ongeveer 1600 meter. Voor Willem is de tocht extra zwaar, want hij doet mee met zijn handbike. Die extra moeilijkheid weerhoudt hem niet om een van de moeilijkste bergen in de Dolomieten te beklimmen. De fietstocht van Giro di KiKa is van 19 tot en met 24 juni.

Sponsoren kunnen geld doneren aan fietsers die hun doel behalen. Hierdoor halen ze geld op voor de stichting, die geld inzamelt voor onderzoek naar kanker bij kinderen. Kinderen genezen vaker van kanker. Een paar jaar geleden was het nog driekwart van de kinderen die kanker overwon, nu is dat 81%.  Dat is een enorme vooruitgang, maar KiKa streeft naar honderd procent en voor het wetenschappelijk onderzoek is veel geld nodig.

Net als zoveel deelnemers aan de Kika fietstocht heeft ook Willem van nabij de ziekte meegemaakt,. Na zijn verhuizing naar Purmerend kwam hij  in aanraking met een man wiens zoon van 14 kanker had.  Inmiddels is de jongen overleden. Het was een verhaal dat Willem enorm aangreep. Willem heeft ook in zijn nabije omgeving te maken gehad met de ziekte. Zijn vrouw kreeg de diagnose kanker, maar is nu gelukkig genezen. Alles bij elkaar reden genoeg voor Willem om zich in te zetten voor Kika. 

“Ik weet dat ik het echt zwaar zal krijgen. Ik wil gewoon keihard werken die dag. Ik zal er zeker zes, misschien zeven uur over doen. Ik ga het niet makkelijk krijgen, maar ik realiseer me dan dat al de kinderen die kanker hebben het helemaal niet makkelijk hebben. Ik mag mij gelukkig prijzen dat ik gezonde kleinkinderen heb. Als een kleinkind van mij deze vreselijke ziekte zou hebben, zou ik geen oog meer dicht doen. Mensen klagen soms over kleine dingen, maar het kan veel erger.”  Willem is er zeker van dat hij zijn doel zal behalen en de top zal bereiken. Het streefdoel voor de tocht van Willem is € 2.500,00. Bijdragen kan hier.