Winkelcentrum Miro opende vijftig jaar geleden haar deuren

Miro was een hypermarkt-keten van Ahold. De eerste Miro werd in maart 1971 geopend in Vlissingen. Op de parkeerplaats werd de eerste zelfbedieningsbenzinepomp van Nederland geplaatst. Daarna volgden nog twaalf filialen, waaronder die in 1973 in Purmerend. De komst was een direct gevolg van de handtekeningenactie die de Purmerendse Yvonne Lassing samen met een paar buurvrouwen destijds op touw zette. Yvonne was ook degene die de officiële openingshandeling verrichtte.

En die opening werd groots aangepakt; bezoekers werden met bussen en boten naar de Miro gebracht. In de openingsweek stond op het parkeerterrein een poffertjeskraam en werden poppenkastvertoningen gegeven. Er cirkelden reclamevliegtuigjes boven Purmerend en er hing een zeppelin boven de stad. Het Stedelijk Orkest en Willem Eggert verzorgden een concert op het parkeerterrein. Vier dagen lang was er draaiorgelmuziek op het terrein en werden 5000 oranje honkbalpetjes uitgedeeld aan jeugdige bezoekers.

Het assortiment was ongekend groot en bestond uit ongeveer 18.000 artikelen non-food en 3.000 food artikelen, van vleeswaren tot wasmachines, van chocola tot fietsen. De winkel was met bijna 7.000 vierkante meter zo groot, dat bij het hekje van de klantenservice regelmatig kinderen stonden die hun ouders waren kwijtgeraakt.

Proeftuin

De Miro functioneerde vaak als proeftuin voor het Ahold-concern. Zo werd er de streepjescode voor het eerst geïntroduceerd: de 'Wennen aan scannen' actie maar ook de Bedien-U-zelf actie staat in het geheugen van veel Purmerenders gegrift. De vooraankondiging van het radioprogramma op de Facebookpagina van RTV Purmerend leidde tot een groot aantal reacties. Veel Purmerenders hebben levendige herinneringen aan de bloemenstal Leeuwensteijn, de coffeecorner, het zelfbedieningsbenzinestation, het aapjesorkest dat je met een kwartje tot leven kon wekken en veel van ons kochten er hun allereerste elpee.

Waterlands Archief

Ondanks het feit dat de Miro in 1985 ophield te bestaan, gaan veel Purmerenders vandaag de dag nog steeds 'naar de Miro'. Lees alle gedeelde herinneringen over de Miro op de Facebookpagina van RTV Purmerend of luister naar het interview met Margreet Lenstra van het Waterlands Archief.

Foto: Waterlands Archief