Winkeliers centrum krijgen eigen warenmarkt

Tijdens de warenmarkt afgelopen dinsdag lieten enkele binnenstadondernemers al van zich horen: waarom mochten marktkooplui wél kleding verkopen en modezaken niet open zijn? Vanaf morgen krijgen zij de gelegenheid om in een eigen kraam hun producten te verkopen. De gemeente heeft hiertoe besloten omdat ze ziet dat het verschil in positie tussen middenstand en marktkooplui ‘niet uit te leggen’ is. 

Stef Deitmers van Deitmers Select in de Peperstraat was een van de middenstanders die afgelopen dinsdag tijdens de warenmarkt rekken met kleding buiten zette. Andere winkeliers volgden zijn voorbeeld. Handhaving had al besloten om de actie oogluikend toe te laten. Morgen kunnen de winkeliers in de binnenstad hun eigen weekmarkt houden. De winkels mogen nog niet open, maar de gemeente stelt marktkramen ter beschikking, die de middenstanders met hun producten kunnen vullen. 

Het college stelt in een brief aan de gemeenteraad dat de wekelijkse warenmarkt op dinsdag gehandhaafd blijft, maar -zolang de beperkende maatregelen voortduren- de middenstanders elke vrijdag hun eigen warenmarkt hebben. Er is wel een voorwaarde: de kramen moet op voldoende afstand van elkaar worden geplaatst. De Purmerendse Centrum Ondernemers zijn positief over het voorstel van de gemeente en hebben hun medewerking toegezegd.