Winnaars Lageveen en Kroese daags na de verkiezingen

De grootste winnaars van de Purmerendse verkiezingen zijn ontegenzeggelijk de Stadspartij/Beemster Polder Partij met als lijsttrekker Coen Lageveen en de PvdA met Thijs Kroese. Daags na de voor hen beiden belangrijke zege laten ze nog een keer hun licht schijnen op de uitslag en wat die voor hen betekent.

Lageveen (Stadspartij/BPP) zei gisteravond al dat hij onwijs trots was op het behaalde resultaat en op zijn team. Woorden die hij vandaag herhaalt maar ook nog extra toelicht. Lageveen: ‘Het was voor mij de eerste keer dat ik optrad als lijsttrekker. Met als resultaat drie extra zetels; meer dan verwacht. Plotseling sta je op het podium in de schijnwerpers. Op zo’n moment kan ik de hele wereld aan’.

Hoe gaat Lageveen straks als fractievoorzitter de twee heel verschillende leefwerelden van de Beemster en de Purmer-Noord verbinden? Lageveen: ‘ Wij werken van buiten naar binnen. Koersen op wat er binnen de wijken leeft, zoals in de Purmer-Noord. Dat doen we door er actief te zijn. Dat gaan we straks in de Beemster ook doen’. Of de stemmers uit Beemster doorslaggevend zijn geweest voor de extra zetels betwijfelt Lageveen. ‘In alle wijken hebben we goed gescoord’.

Kroese (PvdA) is drie jaar lang bezig geweest zijn eerdere verkiezingsbelofte uit 2018 over wonen waar te maken. De resultaten daarvan worden steeds meer zichtbaar in Purmerend. Kroese: ‘Ik denk dat de kiezers dat herkend hebben. Desondanks vond ik het gisteravond wel spannend, omdat niet duidelijk is wat een lage opkomst (32%) voor invloed heeft’. 

Kroese vindt de zetelwinst echt een beloning. Die is geheel op eigen kracht tot stand gekomen, want het landelijk beeld is eerder omgekeerd. Kroese: ‘ In zo’n situatie heb je het dan echt aan jezelf te danken, dat is een extra eer’.

De PvdA heeft opmerkelijk genoeg in Weidevenne goed gescoord. Kroese: ‘ De huidige woningnood treft iedereen, niet alleen de mensen die op de wachtlijst staan voor een sociale huurwoning. In Weidevenne wonen zeker mensen van wie de (klein)kinderen op zoek zijn naar een betaalbare huur of koopwoning. Van de huidige woningnood krijgt iedereen zijn deel.'