RTV Purmerend.nl

Woede, ongeloof en puinruimen na explosie: 'Glasscherven tot in kinderkamer'

Er klonk in de nacht van donderdag op vrijdag om 03:00 uur een enorme knal in Purmerend. Een plofkraak met een zwaar explosief bij Juwelier van Moorsel op Padjedijk zorgde ervoor dat bijna alle ramen in de winkelstraat uit elkaar spatten. De schade bij de zaak is dramatisch, maar ook andere winkels en bewoners hebben schade, tot de kinderkamers aan toe.

"Het is een ramp", zegt Henk Schulte van de winkeliersvereniging. "Al helemaal voor de juwelier, die deze week zijn 50-jarige jubileum viert." De medewerkers en familie van de juwelier zijn bij elkaar gekomen om de schade op te nemen. Ze zijn al de hele nacht wakker en zoeken steun bij elkaar. Het is nog onduidelijk wat de daders exact hebben meegenomen, maar op Facebook laten ze weten dat de sieraden die voor reparatie waren ingeleverd, niet zijn aangeraakt. 

Glasscherven in de kinderkamer

Niet alleen bij de juwelier heerst verdriet en onmacht, maar ook bij andere winkeliers en bewoners. Zo ook bij Carlito Marshal, die net naast de juwelier woont. Zijn vriendin sprong na de knal gelijk uit bed en haastte zich naar de kinderkamer, aan de voorkant van het huis, waar hun elf maanden oude zoon lag te slapen. De kamer was bezaaid met glasscherven, maar gelukkig had het gordijn de meeste glassplinters opgevangen.

Geen brood vandaag

Bij de bakker iets verderop moeten ze honderden broden weggooien. Bakker Mischa van den Berge en zijn collega waren brood aan het bakken toen ze de knal hoorde. "We hoorden een harde knal en dachten eerst dat het hier in de winkel was. Maar we zagen al snel dat het hiernaast was en toen zagen we twee jongens wegrijden." 

Van de politie moesten ze de bakkerij gelijk verlaten. Het achtergelaten brood en deeg is nu onbruikbaar. 

Café-restaurant 't Hoedje van de Koningin ligt verder van de juwelier, maar ook dat pand heeft schade opgelopen. "Ik weet niet wat voor bommen ze maken, maar dat is best verontrustend", zegt eigenaar Mark Blankendaal. Ondertussen worden alle gesprongen ramen in de straat dichtgespijkerd. Veel ondernemers houden de deuren vandaag gesloten.