Yoeri van den Busken over heruitgave boek Kistemaker: 'Blijft een icoon'

Yoeri van den Busken schreef eerder boeken over onder meer Piet Schrijvers, Jan Jongbloed, Wim Jansen en Johan Cruyff. De schrijver en voormalig journalist heeft een boek uitgebracht over Marianne Timmer, maar ook een heruitgave van een prijswinnend boek over 'De Kist'. Hij vertelde erover in Purmerend Sport. 

"Het boek met Marianne Timmer gaat vooral over vitaliteit en gezond leven", begint de Beemsterling. "We bespreken tien thema's, waarbij BN'ers aan het woord komen die haar inspireren. De bekende Purmerendse kunstenaar Frank Muntjewerf maakte de illustraties."

Van den Busken schreef al vaker biografieën, maar dat was nu anders. "Dan duik je echt in het leven van iemand. Dat hebben we nu ook gedaan, maar vooral om mensen te inspireren over gezondheid zonder belerend over te komen. Marianne heeft haar eigen ervaringen gebruikt als inspiratie. Ze heeft een succesvolle schaatscarrière gehad, maar ook privé de nodige tegenslagen gekend."

Tekst gaat verder onder de Instagram-post.

Heruitgave

De afgelopen jaren (vooral na de dood van Simon Kistemaker in 2021) werd Van den Busken vaak aangesproken over zijn boek De Kist uit 2016. Vooral dat het niet meer te koop is, vonden mensen vervelend. Daarom besloot de schrijver met een hernieuwde luxe heruitgave te komen.  "Ik heb het boek nu voor mij en laten drukken in Letland. De Graafschap bestaat 70 jaar, dat was ook een aanleiding om dit boek opnieuw uit te geven."

Icoon

"Simon Kistemaker is onlosmakelijk verbonden met die club en een icoon in de Achterhoek", vervolgt Van den Busken. "Dat merkte ik ook in februari bij de Kist Cup (tussen De Graafschap en Telstar red.). We hebben in 2016 het hele land samen doorgereisd. De ziekte van zijn vrouw en de gezondheidssituatie van Simon heb ik niet kunnen beschrijven. Daarom laat ik nu deze versie uitkomen."

Huidige tijd

Kistemaker was een markant figuur in de voetballerij. Van den Busken denkt dat hij nog steeds in de huidige tijd trainer had kunnen zijn. "Ze moeten dan wel de hele club op hem instellen: bestuur, spelers en assistenten. Het was een puur eerlijke man en dat is fijn in een tijd waarin mensen bijna niks meer durven te zeggen. De 'lastige' spelers waren zijn beste vrienden. Dat zegt wel iets, natuurlijk."

Presentatoren Wesley Dekker en Arno van der Breggen spreken woensdagavond met Peter Puntman. De judoka behaalde zijn vijfde dan (streep op de band). Purmerend Sport is te bekijken en beluisteren tussen 19.00 uur en 20.00 uur bij RTV Purmerend.

Foto: NH