Zanger Ten Sharp: "Ik ben bevrijd van de roem"

Purmerender Marcel Kapteijn is veel; postbode, klompenmaker, oud-ambtenaar en bovenal zanger. Samen met zijn Raindogs treedt hij overal en nergens op, maar zijn wereldhit kan hij toch niet helemaal van zich afschudden.

"Ik vind dat nummer You helemaal niks, ik zou het zelf niet kopen", vertelt Marcel Kapteijn. De frontman van Ten Sharp bekent dat hij dat niet per se vindt, maar het wel leuk is om dat in zoveel mogelijk interviews te zeggen. "Veel mensen vinden You geweldig, maar er zijn echt betere nummers die we hebben gemaakt. Dit is gewoon een commercieel liedje, al is het mooi dat zoveel mensen een bijzondere betekenis aan You geven."

Tekst gaat verder onder de video.

Het is donderdagavond op de Koemarkt. We zitten niet in het café zelf, maar op het terras. Binnen belooft het druk te worden met een wijnproeverij. "Hier zitten we goed", benadrukt Kapteijn. Enthousiast als hij is vertelt hij vol passie over de nummers die hij maakt en de optredens die hij doet. "We maken echt te gekke nummers en spelen alleen wat we zelf het mooiste vinden. We traden de afgelopen tijd onder meer op in Groningen, maar ook in de Keyserkerk in Middenbeemster. Dat is geweldig."

Postbode

Jarenlang was Kapteijn klompenmaker op de Zaanse Schans, maar corona veranderde zijn leven. Hij werd net als veel van zijn collega's ontslagen. Nu is hij postbode. "Ik legde de hele dag in acht verschillende talen uit hoe je klompen kan maken, maar post rondbrengen vind ik ook heerlijk. Lekker lopen en met mensen praten. Precies wat ik zoek."

Alles in perspectief

Kapteijn heeft het allemaal gehad. De bewondering, roem en mensenmassa's in verre buitenlanden. Veel mensen hunkeren naar de beroemdheid van Kapteijn, maar hijzelf heeft er nooit wat mee gehad. "Ik ben blij dat ik in de dertig was toen You kwam. Je ziet alles in perspectief, al blijft het natuurlijk onwerkelijk. Het klinkt misschien gek, maar ik ben nu bevrijd van de roem. Ik wil alleen nog maar leuke dingen doen en veel spelen."

In 2020 was Kapteijn te gast in de podcast van Wesley Dekker. Beluister de aflevering terug.