Zaterdag en zondag Open Monumentendagen

Het thema van de Open Monumentendagen 2023 is ‘Levend Erfgoed’. Dat zijn culturele handelingen, tradities en ambachtelijke vaardigheden. Zaterdag 9 en zondag 10 september zijn er in Purmerend en het UNESCO-werelderfgoed Beemster tientallen monumenten open voor publiek. Het is niet alleen mogelijk monumenten te bezoeken, er zijn ook verschillende activiteiten in en bij monumenten, zoals een dorpswandeling, speciale tentoonstellingen in musea, historische schepen, filmtentoonstellingen of meekijken in de smederij. Bijna alle monumenten en activiteiten zijn gratis te bezoeken.

Bij Levend Erfgoed gaat het om lokale evenementen als de harddraverij of het werk van de molenaar of de smid. Deze beroepen, tradities en gebruiken zijn vaak aanwezig in de monumenten en hebben enthousiastelingen zich eigen gemaakt. Zij willen beroepen en tradities op hun beurt doorgeven. De Open Momumentendagen 2023 maken dit levend erfgoed dit jaar nog zichtbaarder. Informatie over alle activiteiten en de opengestelde monumenten staat op de landelijke website Open Monumentendag.

Wandel- en fietsroute

Het comité Open Monumentendag Purmerend heeft een wandel- en fietsroute samengesteld. De leden vertegenwoordigen de Archeologische Werkgroep Purmerend, Historisch Genootschap Beemster, Purmerends Museum, Vereniging Historisch Purmerend, Het Gilde, Waterland Archief en de gemeente Purmerend. Via speciaal gemaakte routes door Purmerend en de Beemsterpolder kan men lopend of fietsen langs verschillende monumenten in de gemeente. De wandelroute start bij het Purmerends Museum, Museumwinkel, de fietsroute kan daar ook starten maar ook elders in de route.

Historische schepen

Zaterdag 9 en zondag 10 september liggen er aan de Beemsterburgwal in Purmerend vijf historische schepen. De schepen zijn binnen en van buiten te bekijken, met een aantal schepen kunnen belangstellenden meevaren. Het oudste schip is uit 1896 en er is en zogenoemde schouw - de PM 1 - aanwezig. Dit kleine schip is bijzonder, het is de enige replica van een origineel dat ooit in Purmerend is gebouwd.