Zeer grote brand in het Purmerbos: 'Droneteam is ter plaatse'

De brandweer is vanwege een zeer grote brand uitgerukt naar het Purmerbos. Wat er precies aan de hand is kan een woordvoerder van de veiligheidsregio nog niet vertellen. Wel benadrukt hij dat een groot deel van het bosgebied in brand staat.

De eerste melding van de brand kwam om 20:35 uur binnen, waarna de brandweer al snel opschaalde om zoveel mogelijk wagens richting het bos te krijgen. "We zijn daar nu ter plaatse", vertelt de woordvoerder. Maar: "Er is nog veel niet duidelijk."

UPDATE 00:20

De veiligheidsregio heeft aan RTV Purmerend laten weten dat de brand uit is. "De brandweermensen gaan nu weg. Alleen Staatsbosbeheer is nog in het gebied om naar de schade te kijken."

UPDATE 23:08

De brand is nog steeds aan het uitbreiden, maar de eerste vakken waar de brand begon wordt de brand minder. Naar verwachting is de brand over twee uur, dus rond 01:00 uur, onder controle. Dit is echter niet in beton gegoten.

Tekst gaat verder onder de video. 

UPDATE 22:56

Een deel van de brandweerlieden vertrekt nu, zij worden afgelost door een andere groep brandweerlieden.

UPDATE 22:40

Het droneteam is inmiddels gearriveerd en maakt zich klaar om aan het werk te gaan. Dat team gaat van bovenaf meer zicht bieden dan er vanaf de grond is. De Veiligheidsregio benadrukt nogmaals dat mensen niet naar het Purmerbos moeten gaan en als zij er al zijn, het gebied zo snel mogelijk moeten verlaten. De veiligheidsregio kan nog niet vertellen hoe lang de situatie gaat duren.

Tekst gaat verder onder de video. Video: een gesprek dat verslaggever Wesley Dekker met een persvoorlichter van de Veiligheidsregio had.

UPDATE 22:11

Naar verluidt is er een speciaal droneteam vanuit de Gooi- en Vechtstreek onderweg om te helpen bij het bestrijden van de brand. De brand zou in het noordelijke deel van het bos woeden.

UPDATE 21:53

Een woordvoerder meldde aan RTV Purmerend dat er, voor zover bekend, geen mensen vermist zijn. De woordvoerder meldt ook dat er in warme periodes maatregelen worden getroffen om de hulpverleners die aan het werk zijn extra te beschermen. De brand is opgeschaald naar GRIP 1.

Tekst gaat verder onder de video. Video: RTV Purmerend sprak met de woordvoerder van de brandweer.

UPDATE 21:32

De Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland roept mensen op om niet naar het Purmerbos te gaan en de hulpdiensten alle ruimte te geven. De brandweer vermoedt dat het gaat om grondvuur. Er worden speciale vuurzwepen gebruikt om dit vuur te doven. Een woordvoerder heeft gemeld dat er op dit moment een politiehelikopter in de lucht hangt om in kaart te brengen hoe groot het gebied is dat in brand staat.

Tekst gaat verder onder de Tweet

Foto's en video: Sander van Batenburg