RTV Purmerend.nl

Zes nieuwe partijen op Purmerends stembiljet

Voor de gemeenteraadsverkiezing van 24 november in Purmerend hebben zich zes nieuwe partijen gemeld. In totaal dingen er nu, inclusief de al zittende partijen, 15 naar de gunst van de kiezers. Nieuwkomers zijn Forum voor Democratie, PB21, Piratenpartij, Groep HOP, Gemeentebelangen Purmerend en Lijst van Damme. Bij de bekendmaking vrijdag tijdens de openbare zitting van het stembureau werd ook geloot voor de lijstnummers.

Lijstnummers

Lijstnummers zijn voor partijen belangrijk omdat zij zowel de plek op het stembiljet bepalen als die op de gemeentelijke verkiezingsborden. Van de zittende partijen waren die nummers van te voren al bekend. Voor hen is het aantal stemmen behaald bij de vorige raadsverkiezing in 2018  doorslaggevend.

Loting voor nieuwkomers

De zes nieuwkomers moesten loten. Burgemeester Bijl maakte de uitslag van de loting bekend samen met  burgemeester Heerschop van de Beemster.  
De plekken 1 tot en met 9 zijn voor respectievelijk Stadspartij-Beemster Polder Partij, D66, CDA, GroenLinks, VVD, Leefbaar Purmerend 2001, Ouderenpartij AOVPurmerend - Beemster, PvdA en PVV. De plekken 10 tot en met 15 zijn voor de nieuwkomers; Forum voor Democratie, PB 21, Piratenpartij, Groep HOP, Gemeentebelangen Purmerend en als laatste op plek 15 Lijst van Damme.


Door de fusie tussen Purmerend en Beemster zijn er op 24 november dit jaar al raadsverkiezingen.  Een half jaar eerder dan de overige gemeenten die op 16 maart 2022 naar de stembus gaan. Het heeft als voordeel dat de inwoners van beide gemeenten in ieder geval nog gebruik kunnen maken van het traditionele stembiljet.