Zes Purmerenders op de kandidatenlijst Tweede Kamer

Inmiddels zijn de stempassen en de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november verstuurd. Benieuwd of er ook Purmerenders op de lijst staan? Het zijn er maar liefst zes.

Van der Mark van de BBB staat 50e op de allerlaatste plek. Bij FvD zijn het de twee huidige raadsleden, Tollenaar en van der Zwaart, die de plekken 22 en 24 bezetten. Bij GL/PvdA staat White op plek 21 en bij de Piratenpartij zijn het Sadloe op 2 en Teders op plek 29. Gezien de meeste recente peilingen maak alleen White een redelijke kans in de Kamer te komen. Wilt u de lijst nog eens rustig doornemen, maar bent u de papieren versie kwijt, druk dan op deze KNOP

Nieuwe manier van stemmen tellen

De gemeente Purmerend schaart zich bij de 55% van de gemeenten die die dit jaar ‘Centraal stemmen tellen’. Bij centraal tellen, worden op de stembureaus alleen nog de partij stemmen geteld. De dag erna, in het stadhuis, worden alle stemmen op de kandidaten geteld. De kiesraad geeft de gemeenten die mogelijkheid om de werkdruk op de avond zelf te verminderen en daarmee de kans op fouten. 

Waarop stemmen

Waren er bij de vorige Tweede Kamer verkiezingen nog 34 partijen waar Purmerenders hun stem op konden uitbrengen, nu zijn dat er 25. Nieuwe partijen zijn er bijgekomen, zoals Nieuw Sociaal Contract en LEF (voor de nieuwe generatie). Een groot aantal is van het toneel verdwenen, waaronder Jezus Leeft. 

Waar en tot hoe laat stemmen

Er zijn 45 stembureaus in Purmerend waar mensen hun stem kunnen uitbrengen. De stembureaus zijn geopend van 7 uur 30 tot 21 uur 00 uitgezonderd de verkiezingsbus. Die sluit om 20 uur 00 de deuren. De bus doet dit jaar dienst als extra stemlocatie in de Purmer-Zuid op verzoek van de bewoners. Standplaats Rosa Luxemburgpark. Voor een overzicht van de stembureaus druk op deze KNOP.

Nog meer weten over de verkiezingen: zie www.purmerend.nl/verkiezingen