Bibliotheek viert poeziëweek met lokaal talent

Bibliotheek viert poeziëweek met lokaal talent

"Denkend aan Holland zie ik breede rivieren traag door oneindig laagland gaan." Het is een van de bekendste tekstregels van dichter Hendrik Marsman. Vanaf donderdag 25 tot en met woensdag 31 januari zal de bibliotheek in het teken staat van de Nationale Poëzieweek. "We willen vooral inzetten op jongeren en minder bekende namen. Mensen die aan het dichten zijn geslagen en niet per se een grote naam hebben."

Vertelt programmeur Lilian Leber van Bibliotheek Waterland. Beeldspraak, gebruik maken van strofes of bijvoorbeeld rijm. Hoewel poëzie geregeld dood is verklaard, zijn gedichten vaker dan ooit te zien in onze samenleving. Op televisie, radio, maar ook op gebouwen en in het ziekenhuis. "En vergeet daarbij ook niet spoken word. Dat is in veel opzichten een populair", vult Leber aan. (Tekst gaat verder onder de foto)

Dichterskring Waterland presenteert geregeld nieuwe gedichten. Zo ook in de Molentocht. (Beeld: Evert Ruis)

Viraal

Recent oogstte de 24-jarige Sem Konijn nog lof met zijn spoken word. In vijf minuten komen tal van onderwerpen voorbij, waaronder oorlogen en de politiek in Nederland. "Wowwww... prachting. M'n complimenten", reageert cabaretier Jochem Myjer. Presentator Tim Hofman: "Mooi!" Het is een voorbeeld van de toenemende populariteit voor de poëzievorm. (Tekst gaat verder onder de video)

Paul Bataille

Terug naar ons gesprek met programmeur Leber. Vanwege de Nationale Poëzieweek worden verschillende activiteiten gehouden in de bibliotheek. Neem bijvoorbeeld het open podium op donderdag 25 januari. Tijdens Open Podium 'Dichter bij jou' kunnen dichters en dichteressen voordragen uit eigen werk. "Dat wordt georganiseerd door de Dichterskring. En op zondag 28 januari hebben we een lezing van Paul Bataille. Dat is ook het vermelden waard."

Bataille vertelt over zijn persoonlijke ontwikkeling. Hij is Neerlandicus en werkte jarenlang als tekstschrijver en communicatietrainer, toen het leven hem terugfloot. Bataille werd oververmoeid en kon niet anders meer dan de kwesties waar hij mee worstelde te gaan uitzoeken. "Hij is dakloos geweest en heeft veel in de bibliotheek gezeten, om in aanraking te komen met poëzie."

De lezing is zondag van 13:30 tot 15:00 uur in de bibliotheek. Deelname is gratis. Meer informatie is te vinden op bibliotheekwaterland.nl.

Beeld: aangeleverd